Tempat Wisata Belanja : Tips And Tricks Shopping Di Bandung

Assalamualaikum wbt

Aku doakan pembaca blog saya diberikan rezeki yang melimpah ruah dan sentiasa di bawah rahmat Ilahi.

Alhamdulillah, last week saya berpeluang sekali lagi ke Bandung. last time saya pergi tahun 2010 dan kini 2015. semenjak kali pertama pergi, memang saya dah tanam cita-cita untuk ke Bandung sekali lagi since saya memang suka shopping di Bandung.

Bayangkan masa 2010 saya pergi sana untuk 3 hari dan tiga2 hari saya ke Pasar Bharu borong kain hinggakan hari ketiga saya tak larat (sakit perut), saya balik ke hotel dengan menaiki beca (sakit perut yang serius). nasib oke hotel yang saya duduk tu memang erat dengan Pasar Bharu. Last time saya duduk, Hotel Nova.

Tapi masa pergi 2010,aku tak berduit sangat so tak boleh shopping sakan. Masa tu pulak masih single. Kalini saya pergi dengan preparation yang cukup. saya dah tau nak beli apa dan pergi kat mana. saya cuma ada 2 hari untuk shopping dan saya tak akan buang masa.

Cuma alasannya ialah kalini pergi proposal opis dan ramai orang, kesemua dalam 33 orang. Memang banyak drama, hingga saya rasa agak serik. seriously lepas ni bila nak shopping, saya nak pergi dengan family je. atau dalam jumlah yang kecil.

tapi itu tak membantutkan saya shopping cuma masa tak cukup. satu-satu daerah memang kejap je like Pasar Bharu saya sempat pergi hari kedua dalam pukul 10pagi hingga 1 petang. Memang tak cukup alasannya ialah Pasar Bharu kena at least sehari suntuk dari pagi hingga tutup kedai...kahkah

so, ini tips bagi yang pertama kali ke sana:

1) sila tukar duit di bank. yeee, memang murah berbanding tukar di money changer. saya tukar duit  hari sabtu RM297 sanggup 1,000,000 rupiah. bila anda kaki shopping macam aku, sila tukar dengan banyak siap-siap alasannya ialah esoknya saya tukar di money changer Pasar Bharu RM300, sanggup 900,000 rupiah sahaja. beza kan. RM30 tu short, satu alasannya ialah hari ahad. 

2) sila menginap di Fave Hotel. masakan ia biasa-biasa je tapi anda kan pergi untuk shopping, so bagi saya dimaafkan. selain itu, yang best ada 3 alasannya ialah :
  • bangunan ia attach sekali dengan bangunan Bandung Exclusive Textiles. memang best alasannya ialah Bandung Exclusive Textiles ni ia bukak pukul 8 pagi dan tutup 12 malam. bila balik Pasar Bharu, balik shopping kat Jalan Riau (factory outlet) masih lagi boleh shopping kat situ. Kalau ada lebihan duit, boleh habiskan duit di situ.
  • berhadapan dengan Ci Walk. ia macam shopping mall di KL. so, bila rasa nak tengok movie, nak makan-makan memang boleh
  • dah ada charger siap-siap. siapa yang tak pernah pergi Bandung kena tau, suis ia tak sama dengan Malaysia, so bila nak charge memang kena beli adapter siap-siap. Tapi kat Fave Hotel, dah disediakan (aku siap beli lagi, bazir duit je)
  • paling best ada wifi dalam bilik. ehh, hilton bandung pun tak der tauu
3) sila pergi ke Bandung pada weekdays. ini disebabkan weekend di Bandung teramat sesak disebabkan orang Jakarta akan turun ke Bandung on weekend. so, plan ur trip. Pergi ke Bandung on weekdays and pergi ke Jakarta on weekend.

4) Kena cuba makan di ayam penyet surabaya, serious terbaik. the best ayam penyet in Bandung. Selain itu, boleh cuba cendol. serious heaven. dan pisang bolen.

5) bila penggemar kain pasang boleh beli di Sir Cinta dan Bandung Exclusive Textiles alasannya ialah memang murah dan banyak choice. Actually harga sama je tapi kedua-dua daerah ni memang ada kilang sendiri, so lebih banyak pilihan.

6) personally, saya suka Toko Tiga alasannya ialah banyak choice untuk lelaki. jeans, jaket and tshirt.

saya tak explain pasal daerah shopping yang perlu pergi sebaba rasanya ramai dah tau tapi antara daerah wajib pergi like pasar bharu, rumah mode, jalan riau, anak kecil, toko tiga, kampung daun. bila ada masa lebih, pergi ke bandar dia, memang happening alasannya ialah mmg daerah selfie. bila korang pernah pergi daerah selain ni, bagitau aku. 

2017 - saya nak repeat bandung pulak...hahaha


hadif yang sangat behave sepanjang saya takder.
sayang sangat dengan dia, bila orang tanya mommy mana? ia jawab kursus

hari kedua - first pitstop kartika sari
bagelen cheese wajib beli


selama ni dok baca je review daerah wajib pergi ialah kartika sari so memang borong kaw-kaw brownies dia

hari kedua - rumah mode
masa ni duit dah habis...uwaaaa

ni jago van aku

kampung daun
daerah nice but food so-so

ok balik


Sumber http://shidalife.blogspot.com/

Jangan sampai ketinggalan postingan-postingan terbaik dari Tempat Wisata Belanja : Tips And Tricks Shopping Di Bandung. Berlangganan melalui email sekarang juga:

Bali Attractions

BACA JUGA LAINNYA:

0 Response to "Tempat Wisata Belanja : Tips And Tricks Shopping Di Bandung"

Post a Comment

Bali Attractions